Εάν υπάρχει μία αίσθηση ως προς τους οπαδούς του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας, είναι η εξής απλή και ξεκάθαρη: Πρόκειται για τα μεγαλύτερα θύματα όλης αυτής της παρωδίας. Χωρίς να φταίνε, καλούνται να πληρώσουν και παλεύουν να βρουν το δίκιο τους, νομίζοντας πως όλοι είναι εναντίων τους. Ωστόσο, μόνο αυτό το τελευταίο δεν ισχύει.
Το μεγάλο παράπονο-ερώτημα όλων των φιλάθλων, όλων των ομάδων είναι ένα: Αυτό το περίφημο περί δικαίου αίσθημα πότε επιτέλους θα ικανοποιηθεί; Η απόφαση της επιτροπής εφέσεων της ΕΠΟ (μη υποβιβασμός) που ανέτρεψε την αρχική της Σούπερ Λιγκ, σίγουρα το άφησε πλειστάκις ανικανοποίητο. «Ακολουθήσαμε το γράμμα του νόμου», ισχυρίστηκαν μετά. Το ίδιο όμως έκανε και η UEFA. Πως γίνεται όμως να διαβάζουν διαφορετικά το ίδιο... γράμμα; Η μόνη απάντηση που μπορούμε να δώσουμε είναι πως για να μην νικάει πάντοτε η οκνηρή λειτουργία του συστήματος, απαιτείται βούληση.
«Δεν υπήρχε περίπτωση αθώωσης»
Οπως ενημέρωσε το gazzetta.gr ο Κίμο Μπερνάν (Υπεύθυνος Τύπου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας), η UEFA από τέτοια (βούληση) είναι αστείρευτη και όσον αφορά τα στημένα, δεν χαρίζεται: «Από τη στιγμή που υπήρξε και φωτιά εκτός από καπνό, ήταν δεδομένο πως θα ακολουθούσε και η τιμωρία. Ο Μισέλ Πλατινί (πρόεδρος) αποφάσισε από την πρώτη μέρα που ανέλαβε, ότι αναφορικά με τα στημένα η ανοχή θα είναι μηδαμινή. Από τη στιγμή λοιπόν που τα στοιχεία έδειχναν ότι ο Ολυμπιακός Βόλου ήταν μπλεγμένος, δεν υπήρχε καμία περίπτωση να μην το πληρώσει. Για να καταλάβετε πως λειτουργεί η UEFA σε αυτό το κομμάτι, ακόμα και εάν είναι αθώα μία ομάδα, από τη στιγμή που θα εμφανίζονται ενδείξεις, έχει περισσότερες πιθανότητες να τιμωρηθεί από το να τη γλυτώσει. Η Ομοσπονδία είναι πολύ σκληρή σε αυτό το ζήτημα».
Ερευνα, παραπομπή, καταδίκη
Ποια ήταν όμως η διαδικασία που ακολουθήθηκε, ώστε να φτάσουμε στην τιμωρία των Θεσσαλών; Ο Κίμο Μπερνάν μας εξήγησε το πως λειτουργεί η UEFA: «Αρχικά παρέθεσε όλα τα στοιχεία που είχε στη διάθεση της η Ελληνική Ομοσπονδία. Αφού είδαμε πως υπήρχε κάτι σοβαρό, στάλθηκε στην Ελλάδα μυστικός επιθεωρητής που ερεύνησε το ζήτημα. Αυτά που βρήκε και η αναφορά που συνέταξε, προφανώς έδειχναν σημαντική εμπλοκή του Ολυμπιακού Βόλου στο σκάνδαλο. Κάπως έτσι λοιπόν άνοιξε και επίσημα η υπόθεση, για να φτάσουμε τελικά στην καταδικαστική απόφαση. Οπως σας είπα και πριν. Είναι τρομερά δύσκολο έως απίθανο να φτάσει υπόθεση για στημένα στην Πειθαρχική Επιτροπή και να μην υπάρξει τιμωρία».
Η εύλογη, αναπάντητη απορία
Για φινάλε ο άνθρωπος της UEFA εξέφρασε μία απορία, την οποία έχουμε λίγο πολύ όλοι μας και όπως ήταν αναμενόμενο, δεν διαθέταμε απάντηση να του δώσουμε: «Πως γίνεται ο πρόεδρος της ομάδας να τιμωρείται με δια βίου αποκλεισμό από το ποδόσφαιρο για σκάνδαλο στημένων αγώνων και να είναι προφυλακισμένος και η ομάδα του να μην είναι αντίστοιχα ένοχη; Για την UEFA αυτά τα δύο πάνε μαζί!»
Αυτό που δεν μπορούσε να μας εξηγήσει ο Κίμο Μπερνάν ήταν το γιατί για κάποιο λόγο η... ελληνική απόφαση προσβάλλει τη νοημοσύνη του πολίτη. Ισως γιατί αυτή (η νοημοσύνη) δεν είναι νομοθετημένη, ώστε να υπάρχουν τα διάφορα παραθυράκια του νόμου...
Θα ασχοληθεί άραγε ποτέ κανείς με το «πνεύμα» του νόμου; Και για πόσο καιρό ακόμα θα καταπατάται η «κοινή λογική» με την ευλογία του νομοθέτη;
No comments:
Post a Comment